Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Αναδρομή στην πορεία της ιστορικής έδρας του Παναθηναϊκού




ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ 13 ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΑΣΕ...


ΓΗΠΕΔΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ,
ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ
Αναδρομή στην πορεία της ιστορικής έδρας του Παναθηναϊκού

Η απόκτηση του οικοπέδου της Λεωφόρου
Τον Ιανουάριο του 1919 ο Γιώργος Καλαφάτης εξουσιοδοτείται από τη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού και Αγωνιστικού Ομίλου, όπως είχε μετονομαστεί ο σύλλογος, να βρει νέο χώρο για γήπεδο. Εκείνος βρήκε τον χώρο "Περιβόλα" στην αρχή της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο οποίος ανήκε τότε στον Δήμο, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Γ. Τσόχας, παλιός πρόεδρος του Π.Π.Α.Ο. Ο Τσόχας όμως από προσωπική δυσαρέσκεια δεν παραχωρεί το οικόπεδο στην ομάδα και χρειάζεται η παρέμβαση του πρίγκιπα Νικολάου για να πειστεί το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας να της αποδοθεί τελικά. Με την απόφαση 3294 του 1922 ο χώρος "Περιβόλα" δόθηκε από τον Δήμο Αθηναίων στον Π.Π.Α.Ο.
Η Μικρασιατική καταστροφή δημιουργεί, όμως, επιπλοκές, αφού το κύμα προσφύγων που δέχεται η Ελλάδα αναγκάζει τον Δήμο να αφαιρέσει την "Περιβόλα" από την ομάδα και να την παραχωρήσει στους πρόσφυγες για προσωρινή στέγαση. Αλλά οι άνθρωποι του Π.Π.Α.Ο. είχαν ήδη ξεκινήσει εργασίες στον χώρο και δεν ήθελαν να τον παραχωρήσουν. Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθούν συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η ιστορία τελείωσε όταν οι άνθρωποι του Π.Π.Α.Ο. οργάνωσαν "πολεμική επιχείρηση" στις παράγκες των προσφύγων σε αντίποινα για ό,τι συνέβαινε.

Ανέγερση και ολοκλήρωση
Ο χώρος όπου βρίσκεται το γήπεδο της Λεωφόρου, η παλιά "Περιβόλα", ήταν αδιαμόρφωτος σαν σκουπιδότοπος. Μετατράπηκε σε ποδοσφαιρικό γήπεδο το 1920 από τους τότε διοικούντες του Παναθηναϊκού. Πέρα από τη σανιδόφραξη που υπήρχε περιμετρικά του γηπέδου, είχε κατασκευαστεί μια μικρή ξύλινη εξέδρα στην πλευρά της λεωφόρου, καθώς και τα αποδυτήρια. Το 1932 γίνεται το πρώτο ιστορικό έργο με την κατασκευή στεγασμένης εξέδρας 3.000 θέσεων στη νότια πλευρά της οδού Τσόχα. Κάτω από την εξέδρα δημιουργήθηκαν εγκαταστάσεις για γραφεία, λέσχη, αποδυτήρια, λουτρά, αποθήκες και μπαρ για τους φιλάθλους.
Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και η Κατοχή ανέστειλαν κάθε αθλητική κίνηση. Το γήπεδο επιτάσσεται και προθήκες του συλλόγου του Παναθηναϊκού λεηλατούνται.
Στην ταινία "Οι άσοι των γηπέδων", το 1955, φαίνεται η Λεωφόρος λίγο πριν από την αποπεράτωσή της. Το ανατολικό πέταλο προς τους Αμπελόκηπους που δεν είχε χτιστεί ακόμα θα αποπερατωθεί το 1958 μαζί με το κλειστό γήπεδο αθλοπαιδιών που βρίσκεται κάτω από το πέταλο. Έτσι το 1958 η Λεωφόρος, ολοκληρωμένη πλέον, είναι το πρώτο γήπεδο που διαθέτει χορτοτάπητα στην Ελλάδα, με χωρητικότητα 25.000 θεατών και εγκαταστάσεις ικανές να στεγάσουν όλα τα τμήματα του Παναθηναϊκού.

Εγκατάλειψη και ανακαίνιση
Η περίοδος 1983-84 ήταν η τελευταία κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε το στάδιο ως έδρα του Παναθηναϊκού, ο οποίος μετακόμισε στο νεόκτιστο Ολυμπιακό Στάδιο. Μόνο την περίοδο 1985-86 επέστρεψε η ομάδα στη φυσική της έδρα. Το γήπεδο από τότε χρησιμοποιήθηκε για προπονήσεις ερασιτεχνικών και επαγγελματικών ομάδων, ενώ περιστασιακά γίνονταν και κάποια επίσημα παιχνίδια. Το 1997 χρησιμοποιήθηκε από την ακαδημία ποδοσφαίρου 5x5 του Χουάν Ρότσα, παλιού παίκτη του Παναθηναϊκού.
Το καλοκαίρι του 2000 όμως η Λεωφόρος ανακαινίστηκε για να εξυπηρετήσει εκ νέου τις υποχρεώσεις της ομάδας και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Τοποθετήθηκαν νέοι προβολείς, χλοοτάπητας, σκέπαστρο και καθίσματα, αλλά η χωρητικότητα του σταδίου έπεσε στις 16.700 θέσεις. Επίσης, ανακαινίστηκαν όλοι οι εσωτερικοί χώροι. Τα έξοδα της ανακαίνισης καλύφθηκαν από κοινού από την Ε.Π.Α.Ε. και την Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός.

2000-2005 το πέταλο παίρνει φωτιά άλλα κάποιοι την σβήνουν
Την πενταετία αυτή η μικρή αλλά ανακαινισμένη Λεωφόρος ξαναζεί μεγάλες στιγμές, ειδικά στα ευρωπαϊκα παιχνιδία, γονατίζει μεγάλους αντιπάλους, Μπαρτσελόνα, Αρσεναλ, Ρεαλ Μαδρίτης, Σάλκε, Αϊντχόβεν, Πόρτο, Αντερλεχτ είναι μερικές από τις ομάδες που έζησαν τον εφιαλτη της καυτής Παναθηναϊκής έδρας, η κερκίδα έχει αποκτήσει φανταστικό χρώμα, έδω παίρνουν χώρο οι πρώτες χωρογραφίες στην Ελλάδα, πλακάτ καπνογόνα συνθήματα ευρηματικότητα παντου, όλα μοιάζουν ιδανικά, στα εντός του ελληνικού πρωταθλήματος η ομάδα κάνει το μοναδικό νταμπλ της 5ετιάς άλλα παραμένει απροστάτευτει από την ΠΑΕ, με αποτέλεσμα ντροπιαστικά αποτελέσματα για την ιστορία της ομάδας, η ρήξη στις σχέσεις οπαδών και διοίκησης γίνεται χάσμα αγεφύρωτο με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι της σκλυροπυρηνικής θύρας 13 να μείνει έξω από τον φυσικό της χώρο για περίπου 2 χρόνια, έτσι μετά από 5 δραματικά χρόνια ο Παναθηναϊκός για λόγους καθαρά έξωπαναθηναϊκούς εγκαταλείπει για ακόμα μια φορά το σπίτι του για το αχανές παλιό εξοχικό του, το ΟΑΚΑ.

2007 η επιστροφή...
Το πείραμα του ΟΑΚΑ αποτυγχάνει παταγωδώς, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο σπίτι του στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, κάτα από αγνωστες συνθήκες για το πιο αγνό κομμάτι της, την Θύρα 13.Oι φόβοι επιβεβαιώνονται, η διοίκηση παίρνει την απόφαση για επιστροφή με μόνο σκοπό το έλεγχο των οπαδών. Φυσικά η οργανωμένοι οπαδοί είναι ο νούμερο ένας εχθρός για αυτούς που ποτέ δεν έθρεψαν ούτε ένα ίχνος συναισθήματος για την ομάδα. Δημιουργούν ένας σύνδεσμο φάντασμα και του παραδίδουν τα κλειδιά της θύρας 13. Η εικόνα που παρουσιάζει η Λεωφόρος είναι τραγική, οι θεατές μέτριουνται με μεγάλη ευκολία καθώς το γήπεδο παραμένει άδειο ακόμα και στα ντέρμπι. Τα λίγα παιχνίδια που η πραγματική θύρα 13 παίρνει εισιτήρια παίρνουν την μορφή συλλαλητηρίων που λαμβάνουν χώρα όχι στον φυσικό τους χώρο, όχι στο δοξασμένο και τώρα πλέον έρημο πέταλο αλλά στο απέναντι . Το κύκνειο άσμα αυτού του γηπέδου που τα τσιμέντα του είναι ποτισμένα με Παναθηναϊκή ιστορία θα δοθεί στις 13/04/2008, όταν το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έγινε ποτέ σε αυτή την χώρα για αθλητικούς σκοπούς θα τερματίσει λίγα μόλις μέτρα κάτω από την οδό Παναθηναϊκού. Ακόμα και αυτή την φορά η διοίκηση δεν θα επιτρέψει ούτε καν την προσέγγιση του ναού της Λεωφόρου
ΠΗΓΗ:GREENREBELS13.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια: