Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΝΑ ΗΣΟΥΝ ΕΔΩ


Σήμερα συμπληρώνονται 45 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού Γιώργος Καλαφάτης.

Ο Γιώργος Καλαφάτης γεννήθηκε το 1890 στην Αθήνα και από μικρός διακρίθηκε στον κλασσικό αθλητισμό ως μέλος αρχικά του Εθνικού Γ.Σ και μετέπειτα του Πανελληνίου Γ.Σ. Σε ηλικία 16 ετών μυήθηκε στο ποδόσφαιρο και συμμετείχε στην Μεσο-ολυμπιάδα της Αθήνας του 1906 ως μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας που εκπροσώπησε τη χώρα μας. Αμέσως μετά, αποφάσισε να ιδρύσει έναν νέο ποδοσφαιρικό Σύλλογο. Στις 3 Φεβρουαρίου του 1908 η ιδέα του πήρε σάρκα και οστά. Στην περιοχή του σημερινού Πολυγώνου, μαζί με μία παρέα φίλων και συναθλητών, πραγματοποίησε την ιδρυτική συγκέντρωση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών που αργότερα μετονομάστηκε σε Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Όμιλο και Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο.

Ο Γιώργος Καλαφάτης υπήρξε ουσιαστικά ο "πατέρας" του Ελληνικού ποδοσφαίρου, όντας ένας από τους πρωτοπόρους του αθλήματος στην χώρα μας. Διακρίθηκε ως αθλητής μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 20, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε διοικητικός παράγοντας της ομάδας. Παράλληλα σπούδασε γιατρός και ακολούθησε στρατιωτική καριέρα συμμετέχοντας στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του Υποναυάρχου. Εκπροσώπησε την χώρα μας στους Πανσυμμαχικούς αγώνες του 1919 στο Παρίσι και στην συνέχεια αφοσιώθηκε στην ανάπτυξη όλων των αθλημάτων του Παναθηναϊκού.

Ο Γιώργος Καλαφάτης υπήρξε ο ιδρυτής, η ψυχή και μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που σημάδεψαν την ένδοξη πορεία του Παναθηναϊκού. Στις 19 Φεβρουαρίου του 1964 άφησε την τελευταία του πνοή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών σε ηλικία 74 ετών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: